top of page

Yazıyı Paylaş

Paris'in İkonik Yapıları: Eyfel Kulesi, Louvre ve Notre-Dame

2.png

Nefise Taş

Kültürlerarası İletişim

Paris deyince aklımıza sanat, güzellik ve estetik gelir. Fransa'nın başkenti olan Paris, kültürel güzellikleri ve zenginlikleriyle dünyanın merkezi sayılabilecek sayılı şehirlerden biridir. Louvre Müzesi, Notre-Dame Katedrali ve ikonik Eyfel Kulesi’yle Avrupa’nın gözbebeğidir. Sadece tarihi ve turistik yapıları değil, moda ve sanat denilince de akla ilk gelen yerlerden biri haline gelmiştir.


Paris’e gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken birkaç yer hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Paris rehberimizi kaçırmayın.



Paris: Aşkın ve Sanatın Şehri

Eyfel Kulesi

Aşkın ve sanatın şehri olarak bilinen Paris’in en sembolik yapılarından biri Eyfel Kulesi’dir. Paris’in en tanınmış, ikonik simgelerinden biri olan yılda 6 milyon turist çeken Eyfel Kulesi sadece Paris için değil dünya çağında da bir ikon, haline gelmiştir. Yapı, Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel ve mühendis ekibi tarafından tasarlanmıştır. İnşa yılları ise 1887-89 yılları arasını kapsar. 1889 Paris Dünya Fuarı için geçici için geçici olarak tasarlansa da çok kısa sürede en kalıcı sembollerden biri haline gelmiştir. 


Eyfel Kulesi


Eyfel Kulesinin Tarihi

Eyfel Kulesi, başlangıçta birçok Parisli tarafından eleştirilmiştir. Yapı çok gereksiz görülmüştür. Ancak bu görüşler zaman içerisinde değişir ve kule, Fransız mühendisliğinin aynı zamanda tasarımının bir şaheseri olarak kabul edilir. Eyfel Kulesi bugün aşıkların romantizm yaşadıkları bir kuledir ve aşkı simgeler. Paris’e gelen çiftlerin sıklıkla ziyaret ettiği ve anılarını ölümsüzleştirdiği bir noktaya dönüşmüştür. 


Eyfel Kulesi, sadece bir turistik cazibe merkezi değildir. Aynı zamanda Paris’in kültürel mirasını yansıtır ve milyonlarca ziyaretçisi her yıl bu yapıyı görmek, izlemek için gelirler. 



Mimari Özellikleri

Eyfel Kulesi, anteniyle beraber 330 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Üç katmandan oluşur. Her katına çıkabilmeleri için ziyaretçilere asansörler ve merdivenler eşlik eder. 


Eyfel Kulesi - Mimari Özellikleri

Demir bloklarıyla meşhur olan yapı 18,038 demir parçası içerir. 2,5 milyon perçin kullanılarak yapılmıştır. Bu demir yapının toplam ağırlığının ise yaklaşık 10,100 ton olduğu bilinir. Eyfel Kulesi’nin aerodinamik tasarımı, mühendislik harikası olarak kabul edilir. Çok güçlü rüzgarlar karşısında bile sağlam kalabilen bir yapıdır. 


Eyfel Kulesi, Paris’e gelenler için turistik çekim merkezidir. Her yıl milyonlarca kişi kuleyi ziyaret eder. Gündüz ve gece ışıklandırmalarla ziyaretçisine ışıltılı bir manzara sunar. Kuledeki restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve Gözlem Kulesi, Paris’in göz kamaştırıcı manzarasının tadını çıkarmanızı sağlar. 


Sadece Paris’in manzarasını çıkarmak için değil farklı kültürel ve sanatsal etkinlikler yapmak için de çıkılabilecek bir kuledir. Bu yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehir, Eyfel Kulesi’nde de farklı etkinliklere kapı açacaktır. Fransız sanatının ve tarihinin önemli bir parçası olan çeşitli sergiler, konserler ve performanslar burada gerçekleşir. 



Eyfel Kulesi'ni Ziyaret Etmek

Paris’in ikonik yapılarından biri olan Eyfel Kulesi’ni ziyaret etmek, Paris’in manzarasını çıkarmanızı, kültürel ve sanatsal etkinliklerine dahil olmanızı sağlar. Paris’in kalıcı sembolü haline gelen yapıyı görmeden dönmeyin!



Adres ve Ulaşım Bilgileri

Champ De Mars’da bulunan kuleye metro, tren ve otobüs yoluyla ulaşabilirsiniz. Eyfel Kulesi'ne en yakın metro durağı Hat 9 üzerindeki Trocadero metro durağıdır. Hat 8 üzerindeki Ecole Militaire ve Hat 6 üzerindeki Bir Hakeim metro durakları da en yakın metro duraklarıdır. Kule, Orly Havalimanı’ndan 19 kilometredir. Trafiksiz yolda araçla 23 dakika sürmektedir.




Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Eyfel Kulesi’nin son giriş saati 23.45'tir. Açılış ve kapanış saatleri mevsimsel olarak değişebilir. En güncel ziyaret saatleri için kulenin resmi web sitesini kontrol etmeyi unutmayın.


Giriş ücretleri ise içerideki aktivitelere göre değişebilmektedir. Örneğin ilk katı sadece gezip çıkmak istiyorsanız 14 euro ödemeniz yeterli. Ancak üst katlara çıkıp, kulenin restoranında şampanyada içmek isterseniz fiyatlar 50 euroya kadar yükselebilmektedir. 



Online Bilet Alımı

Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist ağırlar. Bu nedenle kalabalık ve yoğunluk yüksek olacaktır. Bilet sırası beklememek adına online bilet alımı gerçekleştirebilirsiniz. Kulenin resmi web sitesi üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz.



Paris Pass ile Eyfel Kulesi'ne Giriş

Paris Pass kartı, Eyfel Kulesi ve Paris gezinizde birkaç turistik noktayı daha uygun fiyata gezmenizi sağlar. 



En İyi Ziyaret Zamanları ve İpuçları

Sabah erkenden gitmek, yoğun kalabalıklara kalmanızın önüne geçecektir. Kule sabah 8:00’da açılıyor. Açılış anında erkenden gidebilirseniz kalabalıktan uzak, Paris manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Turistik bir nokta olduğu için rahat kıyafetinizle gitmeniz uygun olacaktır. Biletinizi önceden almanız da uzun kuyruklar beklemenizin önüne geçecektir.



Eyfel Kulesi'nin Etkileyici Görselleri ve Işık Gösterileri

Eyfel, her akşam, gün batımından itibaren kule altın sarısı ışıklarla aydınlatılır. Bu ışıklandırma, Paris'in gece manzarasını daha da büyüleyici kılar. Her saat başı 5 dk süren ışık şovunda binlerce ışık yanıp söner. 



 


Louvre Müzesi

Paris dediğimizde aklımıza sanat geliyor demiştik. Bu noktada en önemli rotalardan biri Louvre Müzesi’dir. Paris'in merkezinde, Seine Nehri'nin sağ kıyısında yer alıe. Dünyanın en büyük ve en ünlü sanat müzelerinden biridir. 1793 yılında halka açılmıştır. Zengin sanat koleksiyonlarıyla ve ikonik eserleriyle her yıl milyonlarca ziyaretçi çeker. Müzedeki en bilinen eser ise Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sıdır.


Louvre Müzesi


Louvre Müzesi’nin Tarihi

Müze, 12. yüzyılda biri kale olarak inşa edilir. Fransız kraliyet ailesi burayı saray olarak kullanır. 16. yüzyılda genişletilir. 1793 yılında ise Fransız Devrimi’yle müze olarak açılır. O zamandan bugüne giderek genişleyen ve dönüşen bir yapıya sahiptir. 



Koleksiyonlar ve Sergiler

Müze çok geniş bir koleksiyona sahiptir. Dünyanın en kapsamlı koleksiyonlarından biri olarak Antik Mısır koleksiyonu, Mısır medeniyetinin çeşitli dönemlerinden eserler içerir. Mısır’ın günlük yaşamından dini, özel günlerine geniş bir yelpazede önemli panorama sunar. Büyük Sfenks, Mısır lahitleri, Papirüs koleksiyonu gibi içerikleriyle birçok önemli bilgiler sunar. 


Müze, Yunan ve Roma sanatıyla beraber İslam sanatlarına dair da geniş bir koleksiyon içerir. Milo Venüsü, Samothrace Zaferi, Hermes heykeli gibi heykelelr Yunan ve Roma sanatına dair önemli eserlerdendir. 

Seramikler, çini işler, el yazmaları da İslam sanatları koleksiyonuna ait görülebilecek önemli eserler arasında yer alır.



Müzenin en önemli noktalarından biri ise Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sıdır. 1503-1506 yılları arasında yapılan Mona Lisa (La Joconde), 77 cm x 53 cm ebatlarında bir eserdir. Leonardo da Vinci'nin en ünlü eseridir ve dünyanın en tanınmış tablolarından biridir. Tablo, gizemli gülüşü ve bakışıyla dikkat çeker. Öne çıkan özelliği ise Leonardo’nun ustalıkla uyguladığı sfumato tekniğidir. Bu teknik sayesinde Mona Lisa’nın gerçekliği derinleştirilir. Dünyanın en bilinen tablolarından biri olan Mona Lisa’nın, Floransalı bir tüccarın karısı olan Lisa Gherardini'yi tasvir ettiği bilinir.


Louvre Müzesi - Mona Lisa Tablosu


Louvre Müzesi'ni Ziyaret Etmek 

Medeniyet tarihi arasında geçiş yapmanıza olanak tanıyacak ve birbirinden farklı eserleri bir arada görmenizi sağlayacak Louvre Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz!



Adres ve Ulaşım Bilgileri

Louvre Müzesi (Musée du Louvre) adresi, “Rue de Rivoli, 75001 Paris, Fransa” şeklindedir. 


Palais Royal-Musée du Louvre (Hat 1 ve Hat 7) metro hattı müzeye en yakın metroyla ulaşabileceğiniz noktadır.

Bir diğer yakın metro hattı Louvre-Rivoli (Hat 1)’dir. 

21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81 ve 95 numaralı otobüsler ise Louvre Müzesi’ne en yakın otobüs hatlarıdır.  



Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Louvre Müzesi’nin ziyaret saatleri şu şekildedir;

  • Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi, Pazar: 09:00 -18:00

  • Cuma: 09:00 -21:45 (Gece ziyareti)

  • Salı: Kapalı

  • 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık: Kapalı

  • Giriş ücretleri ise 17 euro’dan başlamaktadır. 



Bilet Türleri

Louvre Müzesi’nin birçok farklı bilet çeşidi vardır. Bazı ulusal günlerde ücretsiz olabilmektedir. 


  • Genel Giriş Ücreti: 17 € (Online bilet alımı ile)

  • Yerinde Bilet Alımı: 15 € (Müze gişelerinde)

  • 18 yaş altı ziyaretçiler: Ücretsiz

  • 26 yaş altı AB vatandaşları: Ücretsiz (Kimlik ibrazı ile)

  • Her ayın ilk cumartesi günü 18:00 - 21:45 arası: Ücretsiz

  • 14 Temmuz (Fransa Ulusal Günü): Ücretsiz

  • Özel Sergiler: Ek ücret uygulanabilir.



Paris Pass ile Louvre Müzesi'ne Giriş 

Paris Pass kartı, Louvre Müzesi’yle birlikte Paris’te birçok turistik noktaya daha uygun fiyatla giriş yapmanızı sağlar. 



En İyi Ziyaret Zamanları ve İpuçları

Hafta içi erken saatler ve Cuma geç saatler müzeyi gezmeniz için kalabalıktan uzak en iyi zaman aralıkları olabilir. 


Online bilet almak, uzun kuyruklarda sıra beklemenizin önüne geçecektir. Müzenin genişliği ve sergilenen eserlerin çokluğu nedeniyle, önceden görmek istediğiniz eserlerin listesini yaparak ve bir müze haritası edinerek zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Rehberli turlardan satın alabilirsiniz. 


Louvre'un Mimari ve Sanatsal Özellikleri

Louvre Müzesi, sadece içindeki sanat eserleriyle değil, aynı zamanda kendisi de mimari ve tarihi bir sanat eseri olarak öne çıkar. 


Meşhur Cam Piramit, mimar I. M. Pei tarafından yapılır. 1989’da açılır. Cam ve metal malzemeden yapılmıştır. 21.6 metre yüksekliğinde ve taban alanı 35.4 metre kare ebatlarındadır. Cam piramit, 603 cam parça ve 70 üçgen panelden oluşur. 


Louvre’un içerisinde bulunan tarihi yapılar arasında Louvre Sarayı, Tuileries Bahçesi, Carrousel Bahçesi, Cour Carrée gibi bahçeler bulunur. 



 


Notre-Dame Katedrali

Dünyaca ünlü katedral, Notre Dame Katedrali, Paris'in Île de la Cité'sinde yer alır. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. 1163’te yapımına başlanıp 1345’te bitirilmiştir. Her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. 


Notre-Dame Katedrali


Notre-Dame Katedrali’nin Tarihi

Katedral, 1345 yılında tamamlanır. Pierre de Montreuil ve Jean de Chelles gibi birçok farklı mimar, inşaat sürecinde katkıda bulunmuştur. 


Katedrali gotik mimarisiyle öne çıkar. Gotik mimarinin en önemli temsilcilerinden biridir. Yüksek tavanları, sivri kemerleri, uçan payandaları ve detaylı oymaları ile öne çıkan bir yapıdır. 


Notre-Dame Katedrali’nin Tarihi


Notre-Dame Katedrali’ni Ziyaret Etmek

Notre-Dame Katedrali, Paris ziyaretinizin mutlaka bir parçası olmalıdır. Katedrali ziyaret etmek için erken saatlerde giderseniz turistlerin kalabalığından uzak bir şekilde tadını çıkarabilirsiniz. 



Adres ve Ulaşım Bilgileri

Adres olarak, “6 Parvis Notre-Dame - Pl. Jean-Paul II, 75004 Paris, Fransa” olarak geçer. 

  • Cité (Hat 4), Saint-Michel (Hat 4), Hôtel de Ville (Hat 1 ve Hat 11) metro hatları buradan geçmektedir.

  • RER tren istasyonlarında Saint-Michel - Notre-Dame (RER B ve RER C) en yakın noktalardan biri olacaktır. 




Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Katedral sabah 8 gibi erken saatlerde açılıp akşam 18:45’lere kadar açık kalmaktadır. 

Girişler ise ücretsizdir. “Kuleler” gibi noktalara giriş ise ücretlidir.



Kulelere Çıkış

Katedralin kulelerine çıkmak, katedrali gezmenin aksine ücretlidir. Bu harika yapının “kuleler”i Victor Hugo’nun Notre -Dame’ın Kamburu kitabında geçen bu yeri gerçek hayatta yaşamanıza olanak tanır. 



Paris Pass ile Notre-Dame Katedrali’ne Giriş

Katedrale giriş ücretsiz olsa da bazı bölgeleri ücretlidir. Buralarda sıra beklememek adına alacağınız Paris Pass kart ise size kolaylık sağlayacaktır.



Yangın Sonrası Restorasyon Çalışmaları ve Güncel Durum

15 Nisan 2019’da çıkan büyük yangında katedralin çatısı büyük ölçüde zarar görür. İkonik kulesi çöker. Restorasyon çalışmaları ise hızla başlar ve acil stabilizasyon çalışmaları başlatılır. İlk adım olarak yangından kalan enkaz temizlenir. Zarar görmüş ahşap yapılar kaldırılır. 


Güncel durum olarak ise çatı ve kulenin yeniden inşası büyük ölçüde tamamlanır ve yangına karşı sağlam hale getirilip güçlendirilir. Paris Olimpiyatları’nda görülebilmesi adına restorasyonun bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. 



Notre-Dame Katedrali’nin Efsaneleri ve Hikayeler

En bilinen hikâyeler arasında Victor Hugo'nun 1831'de yayınlanan ünlü romanı Notre Dame'ın Kamburu" (The Hunchback of Notre-Dame) vardır. Quasimodo adlı kambur bir zangoç ve güzel çingene kızı Esmeralda'nın trajik hikayesini anlatır. Roman, katedralin popülaritesini artırmış ve zamanla yeniden restore edilmesine ilham vermiştir.


Bir diğer efsane ise Notre-Dame Katedrali'nin tepesinde yer alan Başmelek Michael heykelidir. Heykelin, kılıcıyla kötü ruhları Paris'ten uzak tuttuğu söylenir. Notre-Dame'ın ünlü gül pencerelerinde gizli semboller ve mesajlar bulunduğuna inanılır. Bu sembollerin, katedralin inşası sırasında gizli topluluklar tarafından yerleştirildiği söylenir. Bu semboller Da Vinci’nin Şifresi kitap ve sinema serisine de konu olmuştur. 

Comentarios


Yazıyı Paylaş

İçindekiler

Benzer Yazılar

Agra'da Tac Mahal ve Kutsal Yamuna Nehri

Berlin'in Tarihi ve Modern Yüzü: Brandenburg Kapısı ve Berlin Duvarı

Roma'nın Antik Harikaları: Colosseum, Pantheon ve Forum

İçindekiler

bottom of page