top of page

Ülkelerin Kültüre Göre Kümelenmesi

2.png

Osmancan Çekinmez

Kültürlerarası İletişim

Dünya genelinde 200'den fazla ülke vardır. Bu ülkelerin her birinin kültürünü tek tek anlamak ve davranışlarımızı bu farklılıklara göre şekillendirmek pek mümkün değildir. Ulusları, kültürel olarak benzer gruplar halinde kümelemek, toplumlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları daha etkin bir şekilde ortaya çıkarmamıza yardımcı olur. Kültürel kümelenme, farklılıkları öğrenmenin, toplumlara bireysel olarak odaklanmaktan daha etkili bir yöntemi olarak kabul edilir. Bu yazımızda; "Ronen ve Shenkar" ve "Globe" tarafından gerçekleştirilen kültürel kümeleme çalışmalarını detaylı bir şekilde inceleyecek ve ülkelerin hangi kümelerde yer aldığını gözden geçireceğiz.



Ronen ve Shenkar - Kültürel Kümeleme Çalışması (1985)

Simcha Simi Ronen ve Oded Shenkar, yaklaşık 15 yıl süren kapsamlı araştırmaları sonucunda dünya ülkelerini kültürel açıdan sekiz büyük kümeye ayırmışlardır. Bu kümelerin oluşturulması, ülkelerin coğrafya, dil ve din gibi faktörlere dayanan göreceli benzerliklerine göre yapılmıştır. Özellikle coğrafyanın, genellikle dil ve din faktörlerinden önce geldiğini belirtmişlerdir. Bu çalışma, uluslararası ilişkilerde ve kültürel çalışmalarda yeni bir bakış açısı sunmuştur ve kültürel farklılıkların daha iyi anlaşılmasına olanak tanımıştır.


Ronen ve Shenkar - Kültürel Kümeleme Çalışması
Ronen ve Shenkar - Kültürel Kümeleme Çalışması

Coğrafya

Ülkelerin konumları ve coğrafi özellikleri, sadece kapladıkları alan ya da iklim özellikleri dışında, kültürel kümelenme sürecinde önemli bir faktör olarak kabul edilir. Araştırmalarda ülkeler genellikle coğrafi olarak benzer gruplarda sınıflandırılmaktadır; bu kümeler genellikle bulundukları coğrafi bölgenin adıyla anılır, örneğin Uzak Doğu, Latin Amerika veya Yakın Doğu gibi.


Bir ülkenin coğrafi sınırları içerisinde homojen bir kültürel grup bulunmaması sıkça rastlanan bir durumdur. Örneğin, Kanada'da Fransızca ve İngilizce konuşan nüfuslar arasında dil, tarih, etnik köken ve coğrafya temelli kültürel farklılıklar belirgin şekilde görülür. İtalya'nın kuzeyi ile güneyi arasında ise, erkeklik-dişillik gibi kültürel boyutlarda farklılıklar mevcuttur. Japonya, Çin ve Kore gibi ülkeler ise "uyum"a büyük önem verirler ve bu konsept bu ülkeler tarafından farklı şekillerde tanımlanır ve uygulanır.



Dil

Dil, ülke kümelerinde genellikle ortak bir özellik olarak paylaşılır ve kültürün önemli bir parçasıdır. Örneğin, Anglo ülkeleri İngilizce kullanımı gibi ortak bir özelliği paylaşırken, bu durum diğer yaygın ülke kümeleri için de geçerlidir. Dilin yayılması ve bir dilin kelime dağarcığı ile konuşma biçimlerindeki kültürel değerlerin, halkların bir bölgeden diğerine göç etmesiyle birlikte taşınması, coğrafya ve dilin sıkı bir şekilde bağlantılı olduğunu göstermektedir.


Din

Din, kümelenme sürecinde önemli bir etkiye sahiptir, çünkü genellikle insanların kültürel değerlerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin, Anglo, Cermen ve İskandinav gibi bazı ülke kümeleri Katolikliği tercih ederken, İslam, Hinduizm ve Budizm gibi dinler de birçok ülkede önemli bir rol oynamaktadır. Bu dinler, takipçilerinin kültürel normlarını ve günlük uygulamalarını derinden etkileyebilir.


Her kümedeki ülkeler, çalışma değerleri, coğrafi konum, dil ve din açısından genel olarak benzerlikler gösterir.

Ekonomi

Ekonomik seviyeler de bu benzerliklerin bir göstergesi olarak kabul edilir; yüksek Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) sahibi ülkeler genellikle merkeze daha yakın konumlandırılır. GSMH ve ekonomi, kültürleri etkiler ve bu ülkeler kültürel değerler açısından birbirlerine yaklaşırlar. Bunun yanı sıra, hiçbir kümeye uymayan ve birbirlerine benzemeyen bağımsız ülkeler de vardır. Bu ülkeler, ekonomik ve teknolojik olarak coğrafi komşularından daha gelişmiş durumdadır.



Ronen ve Shenkar - Ülkeler ve Kültürel Kümeleri


Anglo Kümesi

İş ve sosyal ilişkilerde bireyciliği ve pragmatizmi öne çıkaran, genellikle İngilizce konuşulan ülkeler grubudur.

ABD, Kanada, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika ülkelerini kapsar.



Latin Avrupa Kümesi

Güçlü sosyal hiyerarşi ve toplumsal bağların vurgulandığı, Latin kökenli dilleri konuşan Avrupa ülkeleri.

Fransa, Belçika, İtalya, İspanya ve Portekiz ülkelerini kapsar.



Latin Amerika Kümesi

Aile bağlarının güçlü olduğu ve kolektivizmin önemli bir değer olduğu Güney Amerika ve Orta Amerika ülkeleri.

Arjantin, Brezilya, Peru, Meksika, Venezuela ve Kolombiya ülkelerini kapsar.


Alman Kümesi

Disiplin, düzen ve kalite odaklılık gibi özellikleriyle tanınan Orta Avrupa ülkeleri.

Almanya, Avusturya ve İsviçre ülkelerini kapsar.



İskandinav Kümesi

Eşitlikçi sosyal politikalar ve düşük güç mesafesiyle bilinen Kuzey Avrupa ülkeleri.

Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İsveç ülkelerini kapsar.



Yakın Doğu Kümesi

Geleneksel değerlerin ve toplumsal hiyerarşinin baskın olduğu Ortadoğu ülkeleri.

Türkiye, İran ve Yunanistan ülkelerini kapsar.



Arap Ülkeleri Kümesi

Güçlü aile değerleri ve kolektivizmin yanı sıra, katı sosyal ve iş hiyerarşilerinin görüldüğü Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri.

Bahreyn, Mısır, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerini kapsar.



Uzak Doğu Kümesi

Toplumsal uyuma ve hiyerarşiye büyük önem veren, Doğu Asya ülkeleri.



Bağımsız Kümesi

Kültürel özellikleri diğer gruplardan belirgin şekilde ayrılan ve bağımsız bir kültürel kimliğe sahip ülkeler.




Globe - Kültürel Kümeleme Çalışması (2004)


“Küresel Liderlik ve Örgütsel Davranış Etkinliği” (GLOBE) araştırması, dünya genelindeki 62 ülkenin kültürel benzerliklerini temel alarak bu ülkeleri on kültürel kümeye ayırmıştır. Bu araştırma, House, Chhokar ve diğer ortaklar tarafından 2004 yılında gerçekleştirilmiştir ve liderlik nitelikleri üzerine odaklanmıştır.


Globe - Kültürel Kümeleme Çalışması
Globe - Kültürel Kümeleme Çalışması

Araştırma sırasında kullanılan çok değişkenli diskriminant analizi, aşağıdaki faktörler dikkate alınmıştır:


  • Irksal / Etnik dağılım

  • Dini dağılım

  • Coğrafi yakınlık

  • Ana dil dağılımı

  • Sömürge mirası



Globe'a Göre Kültürel Kümeleme Nasıldır?

GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) araştırması, küresel çapta ülkeleri kültürel açıdan anlamak için dokuz temel kültürel boyut üzerinden on kültürel kümeye ayırmıştır.


1. Güç Mesafesi: Toplumdaki güç dağılımının kabul edilme derecesi.

2. Belirsizlikten Kaçınma: Belirsizlik ve belirsiz durumlar karşısında toplumların gösterdiği tolerans seviyesi.

3. Kurumsal Kolektivizm: Kurumların veya organizasyonların bireyler üzerindeki etkisinin derecesi.

4. Kurum İçi Kolektivizm: Bireylerin gruplarına veya takımlarına olan bağlılıkları.

5. Cinsiyet Eşitliği: Toplumsal cinsiyet rollerinin eşitliğinin benimsenme derecesi.

6. Atılganlık: Bireylerin ve grupların rekabetçi ve başarı odaklı olma eğilimi.

7. Performans Yönelimi: Toplumların performans ve mükemmeliyete verdiği önem.

8. Gelecek Yönelimi: Uzun vadeli planlama ve yatırımlara verilen değer.

9. İnsancıl Yönelim: İnsanlar arasında naziklik, cömertlik gibi değerlere verilen önem.


Bu kültürel boyutlar, 62 ülkenin ötesine genişletilmiş olup, uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma, kültürel analizleri dahil edilmeyen diğer ülkelere de uygulanabilir bir yapı sunmaktadır. Ronen ve Shenkar'ın 1985 yılındaki ön çalışmalarından bu yana, GLOBE araştırması, dünya çapındaki ülkelerin kültürel gruplaşmalarını daha da genişletmeyi hedeflemektedir. Bu genişletme, kültürel boyutların evrensel geçerliliğini ve uygulanabilirliğini artırma potansiyeline sahiptir.



Globe - Ülkeler ve Kültürel Kümeleri


Anglo Kümesi

Anglo kümesi, Büyük Britanya, Avustralya, Güney Afrika (Beyaz nüfus), İngilizce konuşulan Kanada, Yeni Zelanda, İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri'ni kapsar. Bu küme, Yönelim Yapma, Bireysellik, Girişkenlik ve Hoşgörü gibi kültürel değerlere odaklanırken, Belirsizlikten Kaçınma ve Güç Mesafesi gibi konularda daha az vurgu yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, bireysellik konusunda en yüksek puanı alırken, diğer Anglo ülkeleri de benzer özellikler gösterir. Anglo kümesi, ödüllerin liyakat esasına dayandığı ve bireysel başarı hedeflerinin aile veya topluluk bağlarından öncelikli olduğu yüksek bir kişisel hedef yönelimini yansıtır. Ayrıca, Anglo-Kanada kültürü, Fransız-Kanada kültüründen ziyade, Batı Avrupa kültürüne, özellikle de Fransa'ya daha yakındır.



Batı Avrupa Kümesi

Batı Avrupa kümesi, Almanya (eski Batı ve Doğu olarak), Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İtalya, Fransa, Fransızca konuşulan Kanada, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İskandinav ülkeleri (İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Norveç) gibi ülkeleri içerir. Genel olarak, bu kümede Bireysellik ve Varlık Yönelimi üzerine bir kültürel vurgu bulunmakta ve Güç Mesafesi konusunda göreceli bir vurgu yapılmaktadır. Yunanistan, Yönelim Yapma, Güç Mesafesi ve Kolektivizm konularında diğer ülkelere göre daha yüksek sıralarda yer alırken, Fransa ve Fransızca konuşulan İsviçre, Güç Mesafesi açısından öne çıkmaktadır.


İngilizce konuşulmayan Batı Avrupa'nın sanayileşmiş kültürleri ile Anglo kültürleri arasındaki kültürel mesafe dikkat çekicidir. Batı Avrupa, özerkliğin vurgulanması anlamında bireyselci olmakla birlikte, Eşitlikçilik ve Varlık Yönelimi (toplumsal ve doğal dünyaya uyum sağlama) üzerine göreceli bir vurgu yapar. Bu, başkalarının refahına duyarlılık ve doğal ile sosyal dünyaya uyum sağlama çabasını içerir. Buna karşın, Anglo kültürleri, doğal ve sosyal çevreyi daha fazla sömürme eğilimindedir ve Amerika Birleşik Devletleri, Güç Mesafesi açısından daha yüksek bir değere sahiptir, yani daha az eşitlikçi bir yapıdadır.



Cermen Avrupası

Cermen Avrupası, Almanca konuşan toplulukları içeren bir kümedir ve Hollanda, Avusturya, İsviçre, eski Batı Almanya ve eski Doğu Almanya'yı kapsar. Doğu Almanya'nın 40 yıl süren komünist yönetimi altında bile, geleneksel Alman değerleri toplumun ayrılmaz bir parçası olarak kalmıştır. Doğu Alman kültürü, Doğu Avrupa kültüründen ziyade, Batı Alman kültürüne daha yakındır, komünist rejim tarafından yok edilmeyen ortak dil, tarih ve gelenekleri yansıtır. Cermen Avrupası, Yapma Yönelimi, Bireysellik, Belirsizlikten Kaçınma, Geleceğe Yönelim ve Girişkenlik alanlarında yüksek, İnsani Yönelim ve Güç Mesafesi alanlarında ise düşük puanlar almaktadır.



Latin Avrupa

Latin Avrupa kümesi, Protestan reformlarını reddeden Roma kültürünün etkilediği bölgeleri içerir ve İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa, Fransızca konuşulan İsviçre ve İsrail'i kapsar. İsrail, Katolik olmamasına rağmen, dini baskılardan kaçarak Latin Avrupa'dan Doğu Avrupa'ya göç eden Yahudiler tarafından kurulduğu için bu küme içinde yer alır. Latin Avrupa kültürü, Kolektivizmde yüksek, İnsani Yönelimde ise düşük puanlar almaktadır.



Kuzey Avrupa

İskandinav Avrupası olarak da bilinen Kuzey Avrupa kümesi, Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka'yı gruplandırır. Bu küme, Cermen Avrupası'na benzer özellikler gösterir; Belirsizlikten Kaçınma, Geleceğe Yönelim, Bireycilik ve Cinsiyet Eşitliği alanlarında güçlü puanlara sahipken, Güç Mesafesi ve Girişkenlik alanlarında zayıf puanlar gösterir. İskandinav toplumları, kesinlik, sosyal birlik ve iş birliğini vurgular; iddialı ve erkeksi otorite küçümsenir. Cinsiyet Eşitliği konusunda dünyada en yüksek puanları İskandinav ülkeleri almaktadır.



Doğu Avrupa Kümesi

Doğu Avrupa, Sovyet komünizminin etkisi altında kalmış olan ülkeleri içerir ve bu etkilerin bir kısmı komünist yönetimden önceki dönemlere dayanır. Bu küme, Macaristan, Rusya, Kazakistan, Arnavutluk, Polonya, Yunanistan, Slovenya ve Gürcistan gibi ülkeleri kapsar. Doğu Avrupa, Varlık Yönelimi, Cinsiyet Eşitliği, Kolektivizm, Gelecek Yönelimi ve Kısıtlama alanlarında yüksek puanlar alırken, Belirsizlikten Kaçınma konusunda düşük puanlar almaktadır. Küme, Kolektivizm ve Güç Mesafesi açısından Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya ile karşılaştırıldığında düşük, ancak Batı Avrupa ile karşılaştırıldığında yüksek puanlara sahiptir. Bu kültürel değer profili, toplumun beladan kaçınma ve inisiyatif almaktan kaçınma eğilimini, komünist rejime uyum sağlama yönünü yansıtır.



Latin Amerika Kümesi

Latin Amerika kümesi; Katolikliği, Roma hukuku mirasını, İber sömürge geçmişini ve İspanyolca veya Portekizce dillerini paylaşan ülkelerden oluşur. Bu kümeye Şili, Meksika, Peru, Venezuela, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Kolombiya, Guatemala, Bolivya, Brezilya ve Arjantin dahildir.


Latin Amerika, Batı Avrupa ve Anglo kümeleriyle karşılaştırıldığında Kolektivizm ve Güç Mesafesi açısından yüksek puanlara sahiptir, ancak Afrika, Güney Asya ve Konfüçyüsçü kümelerle karşılaştırıldığında bu durum söz konusu değildir. Latin Amerika toplumları, hayatın öngörülemezliğini ve değişkenliğini kabullenir, bu nedenle Yönelim Yapma, Belirsizlikten Kaçınma ve Geleceğe Yönelim alanlarında düşük puanlara sahiptir. Kurumsal hedefler yerine aile bağlarına daha fazla önem verilir. Bolivya ve Peru, Güç Mesafesi ve Kolektivizm açısından komşularına kıyasla çok daha yüksek puanlara sahiptir. Bunun sebebi ise, Avrupa kültürüne daha az maruz kalmaların ve ekonomik olarak daha zayıf olmalarıdır. Hoşgörü puanları yüksek olan ülkeler arasında Venezuela, Meksika, Porto Riko, El Salvador, Kolombiya ve Trinidad bulunmaktadır.



Afrika ve Ortadoğu Kümesi

Afrika ve Ortadoğu kümesi; Senegal, Nijerya, Güney Afrika, Uganda, Gana, Namibya, Zimbabve, Etiyopya, İran, Ürdün, Kamerun, Mısır ve Yemen gibi ülkeleri kapsar. Bu küme, Yönelim Yapma, Kolektivizm ve Kısa Vadeli Yönelim gibi kültürel değerleri içerir. Bu değer profili, yoksulluğun üstesinden gelme mücadelesi ve çevrenin aktif şekilde kullanımını meşrulaştıran toplumları tanımlar. Kolektivizm dışındaki tüm değerlerde büyük farklılıklar gözlenir.



Sahra Altı Afrika Kümesi

Afrika ve Ortadoğu kümesinin bir parçası olan Sahra Altı Afrika; kölelik geçmişi, Hıristiyan misyonerlik çabaları ve insanlık felsefesi gibi ortak özelliklere sahip toplumları içerir. Bu kümeye Namibya, Zambiya, Zimbabve, Nijerya ve Güney Afrika (Siyah) dahildir. Sahra Altı Afrika toplumları, İnsani Yönelim açısından güçlü puanlar almaktadır, bu durum zor ve kırsal yaşam koşullarında hümanist değerlerin önemini vurgular. Güney Afrika ise Anglo kümesinin bir parçası olarak baskın Bireyci yönelime sahiptir.



Orta Doğu Kümesi

Orta Doğu kümesi; Arap Müslüman kültürünü yansıtır ve Katar, Fas, Türkiye, Mısır ve Kuveyt gibi ülkeleri içerir. Bu toplumlar, Belirsizlikten Kaçınma, Geleceğe Yönelim ve Cinsiyet Eşitliği gibi alanlarda, diğer kümelere göre daha düşük puanlar alırken, Kolektivizm ve Kısıtlama gibi alanlarda daha yüksek puanlara sahiptir. Orta Doğu kümesi, geleceği Allah'ın iradesine bırakma eğilimini ve ailenin gelecekteki belirsizliklere karşı koruma sağladığı inancını yansıtır. Türkiye, Orta Doğu'daki komşularına kıyasla Bireycilikte daha yüksek, Güç Mesafesinde ise daha düşük puanlar alarak, laik demokratik siyasi sistemi ve Batı'ya entegrasyon çabalarını yansıtır.



Güney Asya Kümesi

Güney Asya kümesi; İran, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Malezya, Nepal ve Fiji gibi çeşitlilik gösteren ülkeleri içerir. Bu küme, Kolektivizm, Güç Mesafesi ve İnsancıl Yönelim gibi alanlarda diğer kümelere göre daha yüksek puanlar almaktadır. Bu kültürel profil, toplumun derin bir topluluk yönelimi ve hiyerarşik yapı içinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi eğilimini vurgular. Hindistan, Yapma Yönelimi'nde özellikle yüksek puanlar alırken, Hindistan ve Bangladeş yüksek Kısıtlama puanları bildirir.



Konfüçyüsçü Asya Kümesi

Konfüçyüsçü Asya kümesi; Tayvan, Singapur, Hong Kong, Güney Kore, Çin, Japonya ve Tayland'ı içerir ve Konfüçyüs felsefesinin güçlü tarihsel etkisini yansıtır. Bu küme, Yapma Yönelimi, Kolektivizm, Geleceğe Yönelim ve Güç Mesafesi gibi değerlere vurgu yapar. Toplumsal ve aile odaklı hedeflere büyük önem verilir. Özellikle Japonya, Varlık ve Bireycilikte daha yüksek, Kolektivizm ve Güç Mesafesinde daha düşük puanlara sahiptir. Çin, Güney Kore ve Hong Kong gibi ülkeler yüksek Kısıtlama puanları bildirirken, Çin ve diğer Doğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri Geleceğe Yönelimde yüksek puanlar alır.



Globe - Ülke Kümelenmelerinin Merkezi Eğilimleri

Ülke Kümeleri

Eşitlik

Toplumculuk

Ahlak

Polikronik

Evrensellik

Anglo

Ilımlı Eşitlikçi

Ilımlı Ferdiyetçi

Kuvvetli Hakiyemet

Kuvvetli Monokronik

Kuvvetli Evrensel

Arap

Kuvvetli Hiyerarşik

Kuvvetli Toplumculuk

Ilımlı Ahenk

Kuvvetli Polikronik

Kuvvetli Öznellik

Doğu Avrupa

Ilımlı Hiyerarşik

Ilımlı Toplumculuk

Kuvvetli Ahenk

Ilımlı Monokronik

Ilımlı Öznellik

Doğu ve Güney Doğu Asya

Kuvvetli Hiyerarşik

Kuvvetli Toplumculuk

Kuvvetli Ahenk

Ilımlı Monokronik

Kuvvetli Öznellik

Alman

Ilımlı Eşitlikçi

Ilımlı Ferdiyetçi

Ilımlı Ahenk

Ilımlı Monokronik

Kuvvetli Evrensel

Latin Amerika

Ilımlı Hiyerarşik

Ilımlı Toplumculuk

Ilımlı Ahenk

Kuvvetli Polikronik

Kuvvetli Öznellik

Latin Avrupa

Ilımlı Hiyerarşik

Ilımlı Toplumculuk

Ilımlı Ahenk

Kuvvetli Polikronik

Ilımlı Öznellik

İskandinav

Kuvvetli Eşitlikçi

Kuvvetli Toplumculuk

Kuvvetli Ahenk

Ilımlı Monokronik

Kuvvetli Evrensel

Sahra altı Afrika

Kuvvetli Hiyerarşik

Kuvvetli Toplumculuk

Ilımlı Ahenk

Ilımlı Polikronik

Kuvvetli Öznellik


Yukarıdaki tabloda, kültürel kümelerin belirli boyutlardaki eğilimleri verilmiştir. 62 toplumda incelenen bu veriler, önemli bir araştırma projesi olan GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) çalışmasının bir parçasıdır.


GLOBE çalışması, güç mesafesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iç grup kolektivizmi gibi, birçok kültürel boyutu tanımlamaktadır. Bu boyutlar, düşükten yükseğe bir süreklilik aralığında, çeşitli toplumlardaki kültürel değerleri ve uygulamaları anlamak için yardımcı olur. GLOBE çalışması, daha önce Hofstede gibi araştırmacılar tarafından tanımlanan kültürel boyutları temel alarak bu bilgileri genişletir.


 

Kaynaklar

Cross Cultural Studies, International Center for Growth-Oriented Entrepreneurship, Dr. Alan S. Gutterman

Global Clustering of Countries By Culture – An Extension of the GLOBE Study, Yaw M. Mensah, Hsiao-Yin Chen

Yazıyı Paylaş

Benzer Yazılar

Hofstede Kültür Boyutları

Küreselleşme ve Kültür

Farklı Kültürlerde Zaman Algısı ve Yönetimi

bottom of page