top of page

A'dan Z'ye Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

2.png

Nefise Taş

Kültürlerarası İletişim

Vize başvuru yapmak dikkat gerektiren bir süreçtir. Kişisel bilgilerinizin doğruluğundan hangi vize türüne başvuru yaptığınıza, hem ülkeye gitmek istediğiniz ne amaçla gitmek istediğinize kadar başvuru süreci ve prosedürleri değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kendiniz için doğru olan vize başvurusunu kontrollü bir şekilde yaparak ilerlemeniz gerekir. 


Vize almak her şeyden önce seyahat etmek istediğiniz ülkeye alacağınız bir izin belgesidir. Bu nedenle ülkelerin şart koyduğu başvuru koşullarına uygunluk gösteriyor olmanız gerekir. 



A'dan Z'ye Vize Başvurusu

Hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin A’dan Z’ye vize başvurusu prosedürlerini, başvuru koşullarını ve vize politikalarını incelemeniz önerilir. Her ülkenin kendine ait farklı vize başvuru türleri olabilmektedir. 


Yurt dışına hangi amaçla çıkacaksanız? Yurt dışında çalışmaya başladıysanız çalışma vizesi, turist olarak seyahat gerçekleştirecekseniz turist vize, öğrenci olarak eğitim almaya gidecekseniz öğrenci vizesine başvuru yapmalısınız. Eğer bir ülkeye temelli olarak gitmeye karar verdiyseniz o ülkenin göç politikalarına uygun olarak oturum izni vizesine başvurabilirsiniz. Seyahat amacınıza uygun vize türünü belirlemeniz gerekir. 


Sonrasında gerekli belgeleri toplamalısınız. Bu belgeler arasında pasaport, biyometrik fotoğraf, başvuru formu, seyahat rezervasyonları, uçak biletleri, sağlık sigortası, banka hesap dökümleri gibi finansal durumunuzu gösteren belgeler yer alabilir. 


Çoğu ülke vize başvurularını online sistem üzerinden alır. Başvurunuzu online olarak ülkenin resmi hükümet web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Dilerseniz konsolosluktan randevu alabilir, başvuru merkezinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru merkezinde sizden parmak izi ve fotoğraflarınız gibi biyometrik verileriniz istenebilir. Başvurunuzu takip ederek, vize sürecini bekleyin. 



1. Vize Nedir?

Vize, bir ülkeye giriş yapmanız ve o ülkede planladığınız belli bir süre boyunca kalmanız için gerekli olan resmi izne verilen isimdir. Vize, seyahat eden kişinin seyahat edilmesi istenen ülkece belli koşulları karşıladığını gösterir. Ülkede kalmasına verilen izindir. Bu belge pasaportunuzun belli bir sayfasına basılır. Seyahat eden kişiye belirlenen süre içerisinde ülkede kalmasına izin verildiğini gösterir. Gerekirse yetkililere ibraz etmesi gereken durumlarda kullanabileceğine işaret eder. 


Vizeler, ülkeler arasında yapılan anlaşmalara ve ülkelerin kendi vize politikalarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin Avrupa Birliği, kendi birliğine bağlı olan ülkeler arasında vize serbestliği tanımaktadır. Vize politikaları, seyahatin amacına, seyahat edilen ülkenin politik ve ekonomik koşullarına, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilere göre değişmektedir. 


Vize başvuruları ilgili ülkenin konsolosluğuna ya da büyükelçiliğine giderek yapılır. Burada yer alan başvuru merkezleri kişinin bilgilerini inceler ve ülkeye giriş yapıp yapamayacağına dair kişiye ona göre izin vererek bilgilendirir. 


Vize, seyahat öncesinde alınması gereken önemli bir belgedir ve vize gereksinimlerine uyulmadığı halde kişi ülkeye giriş yapamaz. 



2. Vize Türleri Nelerdir?

Vize türleri ülkelere göre farklılık gösterebilir. Ancak dünya üzerinde kullanılan birkaç vize türü vardır. Vize türleri seyahat eden kişinin ülkeye yapacağı seyahatin amacına göre değişir. 


  • Dünyada en çok kullanılan vize türlerinden biri “turistik vize”dir. Turistik vize (turizm vizesi), turistik seyahatlerinizde kullanabileceğiniz bir vizedir. Bir kişinin, bir ülkeye yapacağı tatil, gezi veya dinlenme amacıyla bir ülkeyi ziyaret edeceğini belirtir. Çoğu zaman belli zaman aralıkları için verilir. Turistik faaliyetlerde kullanılmak için kullanılır. 


  • İş vizesi, kişinin yurt dışında yapacağı iş konuşmalarına, konferanslara, iş amaçlı gezilerine, bir ülkeye giriş yapması için alınan vizedir. 


  • Öğrenci vizesi (eğitim vizesi), yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin aldığı vizedir. 


  • Çalışma vizesi, bir ülkede kişiye istihdam edilen şirkette çalışması için verilen vizedir. 


  • Transit vize, Türkiye’ye herhangi bir sınır kapısından girerek belirlenen süre içinde Türkiye’den geçiş yapmak isteyen yabancılara verilecek transit vize ile belirlenen geçiş süresi, vizenin geçerlilik süresi içinde sınır kapısından her girişte yeniden başlar.


  • Havalimanı transit vizesi, Türkiye’ye giriş yapmaksızın sadece hava sınır kapısından geçiş yapmak isteyen yabancılara verilir.


  • Aile birleşimi vizesi, bir ülkede ikamet eden kişinin aile üyelerinin kendisini ziyaret edebilmesi ya da aile üyesinden olan kişiyi görmesi, yanına gidebilmesi için alınan vizedir. 


  • Geçici vizeler ise festivaller, spor müsabakaları, veya konferanslar gibi resmi kuruluşlar çalışan kişilere verilen vizedir. 



3. Vize İçin İlk Nereye Başvurulur?

Vize başvurusunu kişi bireysel olarak gitmek istediği ülkenin konsolosluğuna giderek yapar. Bazı durumlarda ajanslar da kullanılabilir. 



4. Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Vize için almanız gereken belgeler ülkeden ülkeye değişebilir. Ancak kesin olarak istenen belgeler arasında 

  • pasaport, 

  • vize başvuru formu, 

  • biyometrik fotoğraf kesin olarak yer alır. 



4.1 Pasaport

Pasaport, kişinin kendi ülkesinden aldığı seyahat izin belgesidir. O kişinin, o ülkenin vatandaşı olduğunu kanıtlar. Vizeler genellikle pasaportun belli sayfasına basılır. 


4.2 Vize başvuru formu

Vize başvuru formunda seyahatinizin amacı doldurmanız gereken bazı bilgiler yer alır. Burada kişisel bilgilerinizden seyahati hangi amaçla gerçekleştirdiğinize kadar geniş çaplı soruları doldurmanız ya da cevaplamanız beklenir. 


4.3 Vize talep dilekçesi

Vize talep dilekçesi, bir kişinin belli bir ülkeye seyahat etmek için vize başvurusu yaparken kullanacağı resmi bir yazıdır. Ad, soyad, adres, ülke gibi bilgileri girmeniz ve genel olarak seyahatinizin amacından bahsetmeniz beklenir. 


4.4 Biyometrik fotoğraf

Genellikle resmi belgelerde kullanılan, fotoğraf çektiren kişinin yüzünün net ve standart ölçülerde gözükmesini sağlayan bir fotoğraf çeşididir. 


4.5 Rezervasyonlar ve uçak biletleri

Pasaportunuz varsa vize başvurusu yaptıktan sonra seyahatinizi planladığınızda otel ve uçak rezervasyonlarınızı tamamlayabilirsiniz. Bazı ülkeler bu belgeleri şart koşarken İngiltere gibi bazı ülkeler de vizenin kabul olup olmama ihtimaline karşı bunu şart koymayabilir.


4.6 Seyahat sağlık sigortası

Bazı ülkeler, ülkesini ziyaret edecek kişinin ziyareti boyunca başına gelebileceklere karşı önlem niteliğinde bazı önlemler almasını bekleyebilir. Bu önlemleri seyahat sağlık sigortası kapsamaktadır.


4.7 Meslek evrakları

Eğer çalışma ya da iş vizesine başvurduysanız, mesleğinize dair ne iş yaptığınızı belirten evraklarınızı göstermeniz beklenebilir. Eğer bir ülkede düzenli olarak çalışmıyorsanız bu sizi zor duruma düşürebilir çünkü bir işte kaydı olmayan kişilere potansiyel göçmen gözüyle bakılacağından, başvurular daha çabuk reddedilebilir. 


4.8 Mülk kayıtları

Hangi vize türünü alırsanız alın, üzerinize ait mülkleri kanıtlayacak belgeler, konsolosluk tarafından talep edilebilir. Bu durumda bazı tapu evraklarınızı vize başvurunuza ekleyebilirsiniz.


4.9 Banka hesap dökümü

Seyahatiniz sırasında o ülkede finansmanınızı yönetecek gelire sahip olduğunuzu gösteren banka hesap dökümleri istenebilir. Genellikle başvuru esnasından 6 ay öncesine dayanan 6 aylık bir döküm talep edilir. Bu dökümanlarda aylık gelirler arasında büyük tutarsızlık olup olmamasına bakılır. 


4.10 Nüfus kayıt örneği

Hangi ülkede olursanız olun, nerede oturduğunuzu ve yaşadığınızı gösteren nüfus kayıt örneği mutlaka talep edilecektir. 


4.11 İkametgah belgesi

İkametgah belgesi, bir ülkede vatandaşa olarak hangi ilinin hangi ilçesinde ve hangi mahallesinde yaşadığınızı gösterir. Vize başvurularında kişinin adresine ulaşmak ve adresini kanıtlamak için önemli bir belgedir.


4.12 Kimlik fotokopisi

Başvurunuzu yaptığınız esnada sizden yüzde yüz istenen bir belgedir. Kimlik kartınız hem o ülkenin vatandaşı olduğunuzu gösterir hem de kişisel bilgilerinizi içerdiğinden olmazsa olmazdır.



5. Vize Kaç Günde Çıkar?

Vize başvuru sonuçları ülkenin konsolosluğunun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle sonuçlar 2 haftayla 1 ay içerisinde sonuçlar. 90 gün içerisinde mutlaka başvuru sonucunuzu öğrenmiş olursunuz.



6. Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir?

Vize istenmeyen ülkeler, ülkenin politikalarına bağlı olarak değişebilir. Vizesiz ülkeler, her yıl güncellenmektedir.



Sık Sorulan Sorular

1. Vize almak için SGK şart mı?

Vize almak için SGK şart olmamakla beraber ülkelerin göç politikaları gereğince zorunlu olarak görülmektedir. Çünkü herhangi bir ülkede iş kaydı olmayan kişiler potansiyel iş arayışındadır ve onlara potansiyel göçmen olarak bakılabilir. Ancak öğrenciyseniz ya da dil kursu gibi amaçlarla bir ülkeyi ziyaret etmek istiyorsanız SGK şartı aranmayabilir. 

2. Vize başvuru ücreti nereye yatırılır?

3. Vize başvurusu e-devletten yapılır mı?

4. Vize almak için hesapta ne kadar para olmalı?

5. Davetiye ile vize almak nedir?

6. Vize için rezervasyon şart mı?

7. Çalışmayan kişi vize alabilir mi?

8. 2024 vize ücretleri ne kadar?



 


Kaynaklar

Yazıyı Paylaş

Benzer Yazılar

E-Vize Nedir? Nasıl Başvurulur?

Sınır Kapısında Vize Nasıl Alınır? 2024 Kapıda Vize Veren Ülkeler

İş Seyahatlerinde "Jet Lag" ile Başa Çıkma Stratejileri

bottom of page