top of page

Yurt Dışı İş Başvurusu Nasıl Yapılır? Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

2.png

Nefise Taş

Kültürlerarası İletişim

Yurtdışında iş başvurusu yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı konular olabilir. Öncelikle gideceğiniz ülkeyi, ülkenin dilini iyi biliyor olmak size orada yaşama adına büyük kolaylıklar sağlayacaktır. 


Seçmiş olduğunuz şirketin standartlarına göre bir CV hazırladığınızdan emin olun. Daha önce çalıştığınız kurumlardan güçlü referanslar alabilirsiniz. Ayrıca varsa uluslararası iş deneyimlerinizi de CV’ye dahil edebilirsiniz. Seçtiğiniz şirketin sizi tatmin edecek bir çalışma ortamı ve maaşı olacağından emin olun.



Yurt Dışı İş Başvurusu Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yurt dışında çalışmak için iş başvurusu yapmak adına birtakım ön hazırlıklar yapmanız gerekebilir. 


1. Yurt Dışı İş Başvurusuna Hazırlık

Her şeyden önce kariyer hedefinizi belirlemiş olmanız beklenir. Yurt dışında yaşamak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Farklı bir ülkede farklı bir kültüre adapte olmakta zorlanmayacağınızdan emin olmanız beklenir.



Başvurduğunuz şirketin prosedürlerine uygun bir CV ve önyazı hazırlığı yapmış olmanız ve gerekli yeterliliğe sahip olmanız beklenir. Uluslararası alanda iş aramak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bu sebeple referans göstereceğiniz noktalar iyi olmalıdır. Yurt dışı iş başvuru süreçlerini, ilanlarını takip ediyor olmanız beklenir. 



2. CV ve Önyazı Hazırlığı

Yurt dışında çalışmak için CV ve önyazı hazırlarken uluslararası standartlara uygunluk göstermesine dikkat edin. Öncelikle CV’niz 1-2 sayfayı geçmemelidir. Kolayca okunabilen, profesyonel bir tasarım tercih etmelisiniz. CV’de adınız soyadınız, telefon numaranız, iletişim bilgileriniz ve adresiniz yer almalıdır.


CV ve Önyazı Hazırlığı

Eğer varsa internet sitenizi ve kişisel LinkedIn hesaplarınızı CV’e ekleyebilirsiniz. Bir iki cümlede kariyer hedefinizi belirtebilirsiniz.

 

Profesyonel deneyiminizi en son iş deneyiminizden başlayarak geriye doğru ekleyin. Çalıştığınız şirketin adı, şehri ve buradaki pozisyonunuz gibi bilgileri girmeyi unutmayın. Deneyimlerinizin ardından kişisel başarılarınızı ekleyebilirsiniz.


Eğitim bilgileriniz mutlaka CV’de yer almalıdır. Okul adı ve mezuniyet bilgilerini ekleyerek eğitimle ilgili tüm bilgilerinizi tamamlayın. Burada başarılı olduğunuz projelerden de bahsedebilirsiniz. Varsa farklı yabancı dillerinizi, sertifikalarınızı, uluslararası geçerliliği olan belgelerinizin bilgisini yine burada kullanabilirsiniz. 


Önyazıda ise adınız, mektubun yazıldığı tarih ve başvurduğunuz şirketin adı adresi, hitap ettiğiniz kişinin bilgileri yer almalıdır. 


Önyazıda mümkünse konuştuğunuz kişiye ismiyle hitap edin. Başvurduğunuz ilanı nerede gördüğünüzden bahsedebilir, hem şirketle hem de bu pozisyonla neden ilgilendiğinizi açıklayabilirsiniz. 


Bu pozisyonda ne kadar başarılı olacağınıza dair kendini ortaya koyma cesareti gösterin ve önemli deneyim ve yetkinliklerinizi mutlaka ekleyin. Önyazının sonunda pozisyona olan ilginizi mutlaka tekrar hatırlatarak görüşme için iletişim bilgilerinizi bırakmayı unutmayın. 


Bu ipuçlarını kullanarak yurt dışında yapacağınız iş başvurularında daha başarılı olabilirsiniz. 



3. Uluslararası İş Arama Kanalları ve İlanları

Yurt dışında çalışmak için doğru iş arama kanallarını bulmak ve ilanlara ulaşmak iş arama sürecinin önemli bir parçasıdır. Yurt dışında iş aramak için bazı güvenilir internet sitelerini kullanabilirsiniz. Burada hem aranan özellikler hem de maaş yıllık olarak yer alabilir. Varsa prim vs gibi ek gelirlerin bilgisi de bulunabilir. İlanları bu siteler ve kanallar üzerinden yapabilirsiniz. Dünyanın en büyük ağı olan LinkedIn, Monster, Indeed, Glassdoor gibi internet siteleri bulabileceğiniz en geniş iş arama siteleridir.


Uluslararası İş Arama Kanalları ve İlanları

Eğer aklınızda tek bir şirket varsa bu şirketin İnsan Kaynakları ya da Duyurular kısmını sık sık kontrol etmenizde fayda olabilir. Burada yeni açılan pozisyonlara yer verileceğinden kendinize uygun pozisyonları değerlendirme ve haberdar olma şansını yakalarsınız. 


Seçtiğiniz şirket, siz yurt dışına gitmeden sizin ülkede bir fuara ya da etkinliğe katılıyorsa burada yüz yüze görüşme şansını da kazanabilirsiniz. 


Eğer bir şirket seçmediyseniz ama uluslararası alanda deneyim elde etmek için yurt dışına gitmek istiyorsanız kariyer fuarları, sektörel etkinlikler, üniversitelerin kariyer merkezleri, göçmen daireleri ve uluslararası organizasyonlardan faydalanabilirsiniz.


Yurt dışı başvurusu yaparken CV’nizde başvurduğunuz ülkenin dilini iyi bir şekilde kullanın. Dile hakim olduğunuzu belli eden profesyonel bir yaklaşım olacaktır.



4. Yurtdışı İş Başvuru Süreci ve İş Görüşmeleri

İş başvurusu yapmak ve iş görüşmelerinde iyi bir performans göstermek profesyonel bir yaklaşım ve strateji gerektirir. Araştırma ve hazırlık sürecinde başvurduğunuz pozisyonunda alacağınız görevleri mutlaka öğrenin. Nelerden sorumlu olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Pozisyonun gereksinimlerini dikkatlice incelemelisiniz.



Uluslararası standartlara uygun hazırlanmış CV’i, pozisyon ve ülkenin standartlarına göre ayarlayın. Başvuracağınız pozisyona ne kadar istekli ve motive olduğunuzu belirten bir ön yazı yazmanız sizin faydanıza olacaktır. Gerekiyorsa referansları ve varsa sertifikalarınızı eklemeyi unutmayın. 


İlk aşamada sizinle telefondan iletişime geçebilirler. Telefonda kısa ve öz bir şekilde kendinizi açıklamaya özen gösterin. 


Zoom, Skype, Microsoft Team ya da Google Meet gibi uygulamalar üzerinden de görüşmeler gerçekleşebilir. Görüntülü görüşmelerde internet bağlantınızın doğru çalıştığından emin olun ve profesyonel bir görünüm yakalamaya çalışın.


Yurtdışı İş Başvuru Süreci ve İş Görüşmeleri

Yüz yüze görüşmeler için soru cevap pratikliğine sahip olmanız gerekir. Sık sorulan iş görüşmesi sorularını inceleyebilirsiniz. Şirket hakkında iyi bir hazırlık yapmanız size artı olarak geri dönecektir. Kendinizin şirketle ilgili merak ettiği sorular varsa sormaktan ve bilgi almak çekinmeyin. 



5. Yabancı Dil Yeterliliği ve Sertifikalar

Farklı bir ülkede çalışmak farklı bir dile hakim olmayı gerektirecektir. Yabancı dil yeterliliği için uluslararası alanda yapılan bazı puanlı sisteme sahip sınavlar bulunur. Bunlar arasında en bilinenleri TOEFL, IELTS sınavlarıdır. Bu sınavların tarihlerini takip edip sınava girmeniz beklenebilir. Sınavın sonuçları uluslararası alanda geçerli olduğundan yabancı dil yeterliliğinizi kanıtlayıcı niteliğe sahip olacaktır. 


Eğer varsa gittiğiniz dil okulları, dil kurslarının sertifikalarını da dosyanıza dahil edebilirsiniz.



6. Vize ve İzinler

Teklifi kabul ettikten sonra gerekli vize ve göçmenlik işlemlerini başlatmanız gerekir. Çalışma vizesi başvurunuzdan sonra, yeni ülkeye yerleşim planlarınızı yapabilirsiniz. Konaklama, ulaşım gibi konuları araştırmaya başlayabilirsiniz.



7. Mevcut Yaşam Koşullarına Hazırlık

Gittiğiniz ülkenin mevcut yaşam koşullarına hazırlık yapmanız gerekir. Bu bir süreçtir. Yapacağınız hazırlığı konaklama, ulaşım ve diğer lojistik konulara göre ayarlayabilirsiniz. 



8. Adaptasyon ve Kültürel Farklılıklar

Kültür şoku dediğimiz süreç sabır gerektirir. Yaşadığınız duygusal dalgalanmaları iyi yönetmeniz gerekir. Bu evreleri iyi anlamak ve kültürel farklılıklara uyum sağlamanız gerekir. Yabancılar için kurulmuş bazı gruplar bu konuda size destek sağlayabilir. Adaptasyon sürecinizin sizin için zorlaştığını düşünüyorsanız psikolog gibi profesyonel yardımlar almanız gerekebilir. 



9. Yurtdışı İş Başvurusu Deneyimleri ve İpuçları

Yurt dışı iş başvurusu için öncelikle çalışacağınız ve kendinize uygun iyi bir şirket seçmeniz gerekir. Bu şirketin seçtiğiniz gitmek istediğiniz ülkede şubesi bulunuyor mu? Ya da gitmek istediğiniz ülkede bu sektör iyi bir noktada mı gibi konuları araştırabilirsiniz. 


Kültürel farklılıklar sizi korkutan bir konu olabilir. Önceden bu konuda bilgi edinmeniz, deneyim edinmiş tecrübeli kişilerle konuşmanız ve süreci iyi araştırmanız, kültürel farklılıklara saygı göstermek ve uyum sağlamanız size yardımcı olabilir. Unutmayın artık başka bir ülkede başka bir hayata kapı aralıyorsunuz. Kültür şoku yaşamamak adına yapacağınız tüm ön hazırlıklar size fayda sağlayacaktır. 


Yeterli dil bilgisi de önemli bir konudur. Anlaşıp iletişim kuramadığınız bir yerde yaşamak ve çalışmak zorlu bir süreç olabilir. Dil okullarına, dil kurslarına katılmak, yabancı dilinizi geliştirmek için pratik yapmak size fayda sağlar.



10. Yurtdışı İş Başvurusu Deneyimleri ve İpuçları

Yurt dışında iş deneyimine sahip olmak kariyeriniz için önemli bir adım olabilir. Ancak bu süreç dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olmayabilir. Bu zorlu ve karmaşık süreçte hedef ülkenin iş piyasasını, seçtiğiniz sektöre olan bakışını ve iş imkanlarını önceden araştırın. Sadece iş piyasası değil hem ülkenin hem de sektörün kültürel normları konusunda tecrübeli olmanız size avantaj sağlayacaktır. 


Gideceğiniz ülkenin dilini iyi biliyor olmak da her zaman bir artıdır. İyi iletişim kurmak için temel düzeydi dil bilgisine sahip olmanız, başvuru ve görüşmelerinizi kolaylaştıracaktır. 


CV ve önyazı hazırlığını seçtiğiniz ülkenin standartlarına uygun şekilde hazırlayın. Neden bu pozisyonu ve şirketi istediğinizi, bu iş için neden göç edeceğinizi iyi bir şekilde anlatıp kendinizi iyi ifade etmeniz inandırıcılığınız açısından önemlidir



Sık Sorulan Sorular

1. Yurt dışı iş başvuruları nereden yapılır?

Yurt dışında çalışmak için LinkedIn, Indeed, Monster, Glassdoor gibi internet siteleri dünya çapında en çok kullanılan sitelerdir. 


Avrupa’da iş arayanlar için Eurojobs, Avustralya’da iş arayanlar için Seek, Güneydoğu Asya’da iş arayanlar için JobStreet, Hindistan’da iş arayanlar için ise Naukri en bilinen iş başvuru kanallarıdır. 


Uluslararası alanda iş ilanlarına başvurduğunuzda sizinle bazı aracı ajanslar iletişime geçebilir. Bu ajanslar şirketin istediği kriterlere uyan kişileri eler. 


Eğer bu tarz siteleri kullanmak istemiyorsanız şirketin internet sitesindeki iş başvurusu sayfasından iletişim bilgilerini bulup kendiniz doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

2. Çalışma İzni Nedir?

3. Hangi Ülkeler Çalışma İzni Veriyor?

4. Çalışmak için hangi ülkelere gidilir?

5. İş Vizesi Nedir?


Yazıyı Paylaş

İçindekiler

Benzer Yazılar

Yurt Dışında Çalışmak İçin Bilmeniz Gereken Adımlar: Küresel Kariyer Rehberi

Profesyonel Giyim Kuralları ve Kültürel Farklılıklar: İş Dünyasında Giyim Kodları

E-Vize Nedir? Nasıl Başvurulur?

İçindekiler

bottom of page